Wybór odpowiedniego obiektywu jest ważny, ale trzeba też wybrać właściwy aparat. Dla początkujących doskonałym rozwiązaniem są modele EOS R50 i EOS R8. Każdy z nich zapewnia wyraźny obraz, dzięki czemu można ukazywać szczegóły potraw. Główna różnica polega na tym, że EOS R50 ma matrycę APS-C, a EOS R8 jest aparatem pełnoklatkowym. Przekonasz się, że EOS R50 jest łatwiejszy w obsłudze i zapewnia bardziej wykadrowane ujęcia. Z kolei EOS R8 zapewnia wyraźniejszy obraz. Aparat EOS R50 jest szybki – jego elektroniczna migawka pozwala rejestrować 15 kl./s, co przydaje się, gdy fotografujemy proces gotowania, np. nalewanie dania, parowanie wrzącego sosu czy pracę szefa kuchni.
Profesjonaliści powinni zwrócić uwagę na modele EOS R6 Mark II i EOS R5. Oba aparaty wykorzystują technologię IBIS, która zapewnia stabilny obraz – to doskonałe rozwiązanie w przypadku fotografowania z bliska. Aparat przejmuje też zadanie stabilizowania obrazu, gdy obiektyw nie ma stabilizatora. Aparat EOS R5 rejestruje obraz w rozdzielczości 45 MP. Dzięki temu można drukować duże, efektowne zdjęcia żywności. Z kolei możliwość filmowania w jakości 8K sprawia, że jest to również popularny model wśród vlogerów. Model EOS R6 Mark II zaprojektowano z myślą o szybkim działaniu. Ten świetny aparat hybrydowy łączy rozdzielczość 24,2 MP z elektroniczną migawką, która pozwala rejestrować 40 kl./s. Dzięki temu można fotografować ruchome obiekty w kuchni bez uszczerbku dla jakości obrazu. Aparat EOS R6 Mark II obsługuje też wyższą czułość ISO, więc przyda się w słabo oświetlonych kuchniach i restauracjach.